Alles wat je moet weten over Maagverkleining

Feb 6, 2024

Welkom bij Health and Beauty Travel! We zijn dé specialist op het gebied van gezondheid en schoonheid. In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp maagverkleining. Als je je afvraagt hoe je in aanmerking komt voor een maagverkleining, ben je hier op de juiste plek!

Wat is een maagverkleining?

Een maagverkleining, ook wel bekend als bariatrische chirurgie, is een ingreep waarbij de grootte van je maag wordt verkleind. Het doel van een maagverkleining is om gewichtsverlies te bevorderen en obesitasgerelateerde gezondheidsproblemen te verminderen of zelfs te elimineren.

Wanneer kom je in aanmerking voor een maagverkleining?

Om in aanmerking te komen voor een maagverkleining moet je voldoen aan bepaalde criteria. Over het algemeen wordt een maagverkleining overwogen bij personen met:

 • Een BMI (Body Mass Index) van 40 of hoger
 • Een BMI tussen 35 en 39,9 in combinatie met ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt door obesitas, zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk, slaapapneu, etc.
 • Eerdere pogingen tot gewichtsverlies zonder succes
 • Een goede fysieke en mentale gezondheid om de operatie te kunnen doorstaan

Hoe kom ik in aanmerking voor een maagverkleining?

Als je in aanmerking wilt komen voor een maagverkleining, is het belangrijk om een consultatieafspraak te maken met een gespecialiseerde bariatrische chirurg. Tijdens het consult zal de chirurg je medische geschiedenis, gewichtsgeschiedenis en eventuele gezondheidsproblemen evalueren om te bepalen of een maagverkleining geschikt is voor jou.

Daarnaast kunnen er andere evaluaties en tests worden uitgevoerd, zoals bloedonderzoek, een gastroscopie en een psychologische evaluatie, om een compleet beeld te krijgen van je gezondheidstoestand en je emotionele welzijn.

De verschillende soorten maagverkleining

Er zijn verschillende chirurgische technieken die kunnen worden toegepast bij een maagverkleining. Enkele populaire methoden zijn:

 1. Gastric Sleeve: Hierbij wordt een groot deel van de maag verwijderd, waardoor de nieuwe maag een kleinere capaciteit heeft.
 2. Gastric Bypass: Hierbij wordt de maag verkleind en omzeilt een deel van de dunne darm, waardoor de voedselopname en calorieopname beperkt worden.
 3. Gastric Band: Hierbij wordt een verstelbare band om de maag geplaatst om de voedselinname te beperken.

Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om de opties te bespreken met je arts om te bepalen welke methode het beste bij jou past.

Het traject naar een maagverkleining

Als je in aanmerking komt voor een maagverkleining, begint het traject meestal met een voorbereidingsperiode. Tijdens deze periode werk je samen met een multidisciplinair team, bestaande uit specialisten zoals een diëtist, psycholoog en fysiotherapeut, om je voor te bereiden op de ingrijpende veranderingen die een maagverkleining met zich meebrengt.

Onder begeleiding van het team zal je leren over de juiste voeding, gedragsveranderingen, lichaamsbeweging en emotionele ondersteuning. Deze voorbereiding is essentieel om een succesvolle maagverkleining te garanderen en je te helpen bij het behalen van je gewichtsverliesdoelen op lange termijn.

De voordelen van een maagverkleining

Een maagverkleining kan veel voordelen met zich meebrengen, waaronder:

 • Gewichtsverlies en verbeterde lichaamscompositie
 • Verlaging van obesitasgerelateerde gezondheidsrisico's zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2 en slaapapneu
 • Verbeterde kwaliteit van leven en zelfvertrouwen
 • Verhoogde levensverwachting

Het is belangrijk om te beseffen dat een maagverkleining geen magische oplossing is, maar een hulpmiddel om gewichtsverlies te bevorderen. Het vereist inzet en toewijding van de patiënt om op lange termijn succes te behalen.

De risico's en mogelijke complicaties

Hoewel een maagverkleining over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er ook risico's en mogelijke complicaties, zoals:

 • Infectie
 • Lekkage van maaginhoud
 • Stenose (vernauwing) van het verbindingspunt tussen maag en dunne darm
 • Deficiënties in voedingsstoffen (vitaminen en mineralen)

Het is belangrijk om alle risico's en mogelijke complicaties te bespreken met je arts voordat je besluit een maagverkleining te ondergaan.

Het belang van nazorg

Nazorg is cruciaal voor een succesvol traject na een maagverkleining. Het omvat regelmatige opvolgafspraken met je chirurg en multidisciplinaire team. Tijdens deze afspraken wordt je gewichtsverlies geëvalueerd en krijg je support bij eventuele uitdagingen die je tegenkomt tijdens je herstel.

Conclusie

Als je je afvraagt hoe je in aanmerking komt voor een maagverkleining, is het belangrijk om de juiste stappen te nemen en samen te werken met een gespecialiseerde bariatrische chirurg. Op Health and Beauty Travel helpen we je bij elke stap van je reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen!

hoe kom ik in aanmerking voor maagverkleining